با معرفی هر نسخهی جدید اندروید، همهی کاربران مشتاقندید که دستگاه آنها هم در زمرهی دریافتکنندگان آخرین بهروزرسانی باشد. در ادامه همراه ما باشید تا به معرفی ویژگیهای اندروید مارشمالو (6.0) بپردازیم.
طراحی مجدد قسمت اَپها
اولین موردی که نظرتان را جلب میکند تغییر ظاهر در قسمت اپها است. این قسمت که اصطلاحا به آن «کشوی اپ ها» (App Drawer)گفته میشود برخلاف نسخههای پیشین، عمودی بالا و پایین میشود. گوگل ادعا دارد این تغییر باعث سرعت بیشتر در پیدا کردن اپلیکیشن موردنظر خواهد شد.
علاوه بر این، حالا کاربر میتواند میلهی اسکرول را بگیرد و با توجه به حرف اول اپلیکیشن، آن را پیدا کند. اپلیکیشنهای دیگری مثل مخاطبان (Contacts) را هم به همین شیوه بازطراحی شدهاند.
اما اگر حوصلهی بالا و پایین کردن اسکرولر را ندارید میتوانید به کمک نوار جستوجوی بالای صفحه بهسادگی به مقصود خود برسید. همچنین پرکاربردترین اپلیکیشنهایتان را هم همیشه در ردیف اول در اختیار دارید.
مختصر تغییر در صفحهی قفل
این بخش در نسخهی قبلی اندروید بهخوبی طراحی شده بود و گوگل نیاز به تغییر بنیادی در آن ندیده؛ فقط میانبر فرمان صوتی را جایگزین میانبر شمارهگیر کرده.
ظاهرا از دید مهندسان گوگل فرمانهای صوتی از تماس با افراد، مهمتر است !
صفحهی اصلی هم تغییر زیادی نکرده
تغییر زیادی در این قسمت ایجاد نشده؛ در واقع اندک تغییراتی که دیده میشود مختص اندروید 6.0 نیست. مثلا نوار جستوجو پررنگولعابتر شده، بعضی آیکونها هم همینطور؛ ولی اینها مواردی هستند که از طریق فروشگاه گوگل پلی بهدست همهی کاربران میرسند.
بهجز اینها باقی، همان تجربهی کاربری نسخهی قبل است. صفحات جدید در سمت راست صفحه اصلی قرار میگیرد و سوایپ به چپ شما را به گوگل نو (Google Now) میبرد.
بخش اعلانها (نوتیفیکیشنها)
معمولا در طول روز با این بخش زیاد سروکار دارید. گوگل در نسخههای اخیر اندروید توانسته اعلانها را به بهترین شکل ممکن به کاربر نمایش دهد. از اندروید 5.0 شاهد نمایش دو مرحلهای اعلانها هستیم که این رویه در مارشمالو هم حفظ شده؛ یکبار پایین کشیدن اعلانها را نشان میدهد و با تکرار این کار به منوی تنظیمات سریع دسترسی پیدا میکنید.
بههرحال اینجا هم بهجز اندکی تغییرات ظاهری در کل تحولی صورت نگرفته.
Google now on Tap
موقع معرفی نسخهی جدید اندروید تاکید زیادی روی این قسمت شد. در واقع جستوجو بهعنوان قلب تپندهی گوگل در اینجا خودنمایی میکند. کافی است دکمهی خانه (Home) را اندکی بیشتر نگه دارید تا به این قسمت هدایت شوید. مشغول هر کاری باشید با ورود به گوگل نو (Google Now) اطلاعاتی مرتبط با آن را دریافت میکنید.
این امکان تا همینجا هم کاربرد زیادی برای کاربران ایرانی نداشته است .
حالت چُرت (Doze) – عمر باتری بیشتر، کاربران راضیتر
گوگل میگوید راهکاری برای زمان بلااستفاده ماندن تلفن دارد و به آن حالت Doze یا چُرت میگوید. با فعال کردن این حالت وقتی دستگاه مشغول کار نیست، سیستم به سطحی میرود که تا حد ممکن انرژی کمتری مصرف کند.
این روش برای کاهش مصرف در چنین شرایطی یعنی استفاده نشدن طولانیمدت طراحی شده و گرهای از مشکل شارژ روزانه باز نمیکند. بهعلاوه توسعهدهندهی اپلیکیشن، این امکان را دارد که با تعریف اولویت برای برنامهی خود، ترفند گوگل را دور بزند و عملا آن را بیمصرف کند.
اپهای بیاستفاده هم غیرفعال میشوند
اکثر کاربران، اوایل کار با تلفن هوشمند خود تعداد زیادی اپلیکیشن روی آن نصب میکنند که با مرور زمان بلااستفاده میمانند. درنتیجه علاوه بر اشغال ROM، برخی روی RAM هم فضا میگیرند. دیگر نیازی به ذکر این مطلب که عملکرد دستگاه کند شده و از باتری هم انرژی مضاعف کشیده میشود نیست. در اندروید مارشمالو، سیستم عامل با رصد وضعیت اپها چنین اپلیکیشنهایی را غیرفعال میکند.
پشتیبانی بومی از اثر انگشت
گوگل همزمان با معرفی اندروید 6.0، API اثر انگشت را هم برای توسعهدهندگان ارایه کرد و بهطور کامل و همهجانبه امکان استفاده از اعتبارسنجی بیومتریک را فراهم آورد.
در واقع اثر انگشت نهفقط برای باز کردن تلفن که برای خرید، ورود به ایمیل و انواع حسابهای کاربری قابلاستفاده خواهد بود. یعنی راه برای خداحافظی با گذرواژهها بیشازپیش باز شده.
اندروید پی (Android Pay)
با امکان استفاده از اثر انگشت، خرید از طریق تلفن هوشمند، مفهومی تازه پیدا میکند و گوگل شیوهی جدید را با سرویس اندروید پی (Android Pay) مهیاتر کرده. این سرویس در اصل مشابه گوگل پی (Google Pay) است با این تفاوت که بهطور ساختاری در سیستم عامل اندروید ادغام شده.
مثلا موقع انجام عملیات خرید حتی لازم نیست اپلیکیشنی را باز کنید؛ فقط دستگاه را روشن میکنید و از طریق NFC و احراز هویت با اثر انگشت، کارها انجام میشود.
اعطای مجوزهای موردی به اپلیکیشنها
تاکنون یکی از مهمترین نگرانیها دربارهی حریم خصوصی این بود که اپها موقع نصب، درخواست دریافت مجوزهای زیاد و اغلب بیربطی از کاربر میکنند و کاربر هم برای استفاده از آن اپلیکیشن، چارهای جز موافقت ندارد.
حالا در اندروید 6.0، میتوانید هر اپی را نصب کنید و تکتک مجوزهای درخواستی آن را بررسی کرده و درصورتیکه مشکلی نبود موافقت کنید و این امکان وجود دارد که اجازهها را اعطا یا لغو کنید.
در مورد اپهایی که از اندروید 6.0 پیشتیبانی نمیکنند گوگل دستبهکار شده و با وارد کردن دادههای غیر اصلی به اپها، خروجی آنها را بعد لغو هر یک از مجوزها بررسی میکند تا کاربران با مشکل عملکرد مواجه نشوند.
لینکهای اپلیکیشن
حتما بسیار پیش آمده که با تپ روی لینکی که مثلا مربوط به فیسبوک است قسمتی ظاهر میشود و از شما میخواهد مشخص کنید که سیستم آن لینک را در اپ فیسبوک پی بگیرد یا با کروم باز کند.
در اندروید 6.0 اپلیکیشنها اختیار دارند عملیات لینکهای مربوط به خود را به عهده بگیرند. البته کماکان قسمت تعیین اپ وجود دارد ولی خیلی کمتر با آن مواجه میشوید.
تنظیم صدا سادهتر شده
در اندروید 5.0 کاربران زیادی از پیچیدگی تنظیمات مربوط به صدا شکایت داشتند؛ نتیجهی این اعتراضات در اندروید 6.0 سادهشدن این بخش است.
میتوانید با فشردن کلید کاهش صدا تا حالت لرزش پیش بروید و با یک بار دیگر فشردن، حالت Do Not Disturb فعال میشود.
با انتخاب متن، پنجرهی مربوطه ظاهر میشود
در اندروید 6.0 وقتی متنی را با نگه داشتن انتخاب میکنید همان کنار، پنجرهای با سه گزینهی انتخاب همه، رونوشت یا اشتراک ظاهر میشود تا بسته به نیاز خود عمل کنید.
سربرگ (Tab) شخصیشدهی کروم
عموم کاربران از مرورگر داخلی اپها رضایت ندارند. در اندروید 6.0 توسعهدهندگان میتوانند با استفاده از کدهای کروم آن را برای اپلیکیشن خود شخصی کنند و در اختیار کاربر قرار دهند تا هم از جابهجایی غیرضروری بین اپها جلوگیری شود و هم کاربران بتوانند به تنظیمات خود در مرورگر کروم مثل فرمهای از پیش پر شده دسترسی داشته باشند.
System UI Tuner
اندروید امکانات زیادی در اختیار کاربرش قرار میدهد. اما خیلی از آنها در زیر قسمتهای مختلف از دید او پنهان میمانند. System UI Tuner آمده تا این مشکل را تا حدی رفع کند و تنظیمات زیادی را بهراحتی جلوی دست کاربر بگذارد.
برای نمونه اگر تمایل دارید ظرفیت ماندهی باتری دستگاه را به درصد ببینید بهراحتی میتوانید از این قسمت فعالش کنید.
مدیریت حافظهی RAM
در نسخهی جدید اندروید یک بخش مجزا برای مشاهدهی رم مصرفی هر یک از اپها درست شده تا ببینید در پشت پرده چه میگذرد و رم دستگاه را کدام اپلیکیشن بیشازحد استفاده میکند.
پشتیبانی از USB Type-C و USB 3.1
درگاههای فیزیکی همیشه مایهی دردسر بودهاند؛ خصوصا تنوع بیمورد آنها باعث سردرگمی مصرفکننده میشود. USB Type-C آمده تا این مشکل را برای همیشه حل کند. از درگاه شارژ تا پخش ویدیوی باکیفیت همه از طریق آن میسر است.
بهعلاوه مشکل جهت اتصال که در نسخههای پیشین مشکلساز میشد را هم ندارد. با این ویژگیهای خوب، عجیب نیست در اندروید 6.0 شاهد پشتیبانی از این درگاه باشیم.
امکان حذف اسکرینشات از قسمت اعلانها
این امکانی است که قبلا توسط شرکای گوگل ارایه میشد ولی در نسخهی جدید شاهد اضافه شدن آن به اندروید خالص هستیم. خیلیوقتها اسکرینشات گرفته شده در همان ابتدا باب میل از آب در نمیآید. پیشتر لازم بود به اپ تصاویر رفته و از آنجا برای حذف تصویر اقدام شود. اما در مارشمالو میتوانید بلافاصله از قسمت اعلانها اسکرینشات نامطلوب حذف کنید.
نهایت پشتیبانی از microSD
اگر دستگاه شما امکان اتصال این نوع حافظه را دارد میتوانید با امکانی به نام adoptable storage به دستگاه اجازه دهید با microSD واردشده مانند حافظهی داخلی رفتار کند.
این یعنی بعد از فرمت حافظهی جانبی توسط دستگاه، دیگر نمیتوانید آن را جابهجا کرده یا بهوسیلهی دیگری متصل کنید؛ ولی در عوض میزان حافظهی تلفن یا تبلتتان افزایش مییابد.
پشتیبانگیری از همه اپها و تنظیمات
اندروید 6.0 امکان تهیهی پشتیبان از بخشبخش تنظیمات را فراهم کرده. ازاینپس وقتی به دستگاه جدید مهاجرت میکنید بعد از ورود به حساب کاربری خود باقی کارها بهطور خودکار انجام میشوند.
تنظیمات گوگل در قسمت تنظیمات دستگاه ادغام شده
از ابتدا هم این دوگانگی کار درستی نبود و کاربر را به اشتباه میانداخت. بالاخره گوگل به این مساله پی برده و تنظیمات گوگلی مانند اندروید پی، گوگل فوتوز و غیره را به قسمت تنظیمات دستگاه منتقل کرده.
اشتراکگذاری مستقیم
اغلب کاربران مطالب را از طرق خاص و با افراد خاص و معدود به اشتراک میگذارند. گوگل هم با علم به این موضوع ترتیبی اندیشیده تا سیستم عامل با رصد رفتار کاربر به عادات اشتراکگذاری او پی ببرد.
درنتیجه موقع اشتراکگذاری، امکان خلاصه کردن مراحل را برای کاربر فراهم میکند تا بتواند یکباره مطلبی را توسط اپلیکیشن مورد نظر با افراد پرمراجعه به اشتراک بگذارد.
منبع:
Android Authority ; mag.digikala.com